Over Texel

Texel is met een lengte van maximaal 22 km en een breedte van 9 km het grootste Schotse Hooglanders in de duinen van TexelNederlandse Waddeneiland. Het eiland telt zeven dorpen die samen de gemeente Texel vormen. In november 2013 telde Texel ruim 13.500 inwoners. Het eiland heeft een gevarieerd landschap van polders, bos, duinen en 30 kilometer schoon zandstrand. Het duingebied, aan de Noordzeekant, vormt het Nationaal Park Duinen van Texel.

Gebieden van Natuurmonumenten
Meer centraal op het eiland en aan de waddenzeekant zijn verschillende natuurgebieden die worden beheerd door Natuurmonumenten. Zowel in het Nationaal Park als in de gebieden van Natuurmonumenten komen veel zeldzame vogels, bloemen planten en vlinders voor.

Genieten van rust en ruimteSchapen en schapenboet op 't oude land van Texel
Ondanks het grote aantal toeristen dat Texel bezoekt, ervaar je op het eiland nog de
rust en ruimte. Het zuiden van Texel, ook wel ‘t oude land van Texel genoemd, is licht glooiend. Vanaf het vroege voorjaar grazen hier grote aantallen schapen en lammeren. Texel telt zo’n 15.000 schapen en  elk (voor)jaar komen daar gemiddeld 11.000 lammeren bij. Richting het noorden kom je in de Polder Eijerland die in 1835 werd drooggelegd. De kop van Texel bestaat uit het voormalige eiland Eijerland. Hier vind je ook de vuurtoren die toegankelijk is voor bezoekers. Wie deze kan en wil beklimmen wordt beloond met een schitterend uitzicht.

Texel toegankelijk eilandFoto boot Teso
Texel is een toegankelijk eiland. Een geschikte bestemming voor een korte of langere vakantie voor iedereen, met én zonder beperking. Met de TESO veerdienst steekt u vanuit Den Helder in twintig minuten over naar Texel. De boot vaart elk uur en in drukke periodes elk half uur. Ondanks de korte oversteek, krijg je op de veerboot direct het vakantiegevoel te pakken. Dat gevoel wordt versterkt zodra je de boot af rijdt. Kom tot rust, ervaar de ruimte en doe nieuwe energie op op Texel. Kijk op de website van de TESO voor informatie over afvaarten en tarieven. Online een kaartje kopen kan, maar hoeft niet.


Fiets- en wandeleiland
vuurtoren voor website
Texel heeft veel te bieden, mooie dorpen, musea, bijzondere natuur, zeldzame planten, bijzondere vogelsoorten en recreatieve voorzieningen. Veel horecagelegenheden en musea zijn rolstoeltoegankelijk. Op Texel is veel te zien, doen en beleven, voor jong en oud, met én zonder beperking. Texel is bij uitstek geschikt om met de fiets te ontdekken. Bij EasyRiding Texel zijn voor een klein bedrag fietskaarten van Texel en boekjes met fiets- en wandelroutes verkrijgbaar. Met de fietsen van Easy Riding Texel, kunt u Texel maximaal ontdekken. Kijk voor informatie over fietsroutes op de pagina fietsen op Texel.

Aangepaste voorzieningen
Texel heeft een groot aantal voorzieningen voor mensen met een beperking. Accommodaties met aangepaste voorzieningen, maar ook medische voorzieningen. Kijk voor informatie hierover op onze pagina aangepaste voorzieningen.