Fietsen op Texel

Ruim 55% fietsregio_logovan de toeristen komt naar Texel om te fietsen en van de natuur te genieten. Met ruim 140 kilometer aan veilige fietspaden, leent Texel zich bij uitstek om op de fiets te ontdekken.

Texel is door Nederland Fietsland als eerste en enige gebied in Nederland uitgeroepen tot fietsregio 2013. Met het fietsroutenetwerk van 57 fietsknooppunten bepaalt u zelf de route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen.  Voor € 2,99 is bij Easy Riding Texel een fietskaart van Texel met fietsknooppunten verkrijgbaar.
Ook zijn er verschillende fietsroutes verkrijgbaar zoals de Lammetjesfietsroute,
de Jan Wolkersroute of de Tasty Tour Texel van VVV Texel
.

 

Fietsen over de WaddendijkDSC06300
Een aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Hier fiets je over de dijk waar je wordt begeleid door het trage geklots van de golven. Aan één kant kijk je uit over de Waddenzee. Aan de andere kant geniet je van het Texelse landschap. Langs de Waddendijk zijn diverse natuurgebieden van Natuurmonumenten en broedgebieden met grote aantallen vogels waaronder zeldzame soorten. Eén daarvan is de lepelaar. Op Texel is de grootste lepelaarkolonie van Nederland te vinden. Een groot deel van Texel bestaat uit natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Natuur die uniek is voor Nederland en zelfs voor Europa. Een tussenstop in de vissershaven van Oudeschild of het schilderachtige Oosterend is ook zeer de moeite waard.


Langs de duinen en door het bosDuinen bij Den Hoorn
De route langs de duinrand tussen De Koog en Den Hoorn is adembenemend mooi. Het duinlandschap is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel met veel zeldzame planten en dieren. Hier lopen diverse kuddes Schotse hooglanders en wilde paarden. Onderweg kom je altijd wel een terras tegen om even uit te rusten. Langs het fietspad in De Dennen, het bosgebied tussen Den Hoorn en De Koog, verkoopt de Texelse IJsboerin ‘s zomers regelmatig haar zelfgemaakte boeren schepijs. Maak een tussenstop bij één van de strandpaviljoens of bezoek de zeehonden bij Ecomare en het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Duinen van Texel (dezelfde afslag als Strandpaviljoen Paal 17).

 

Aanrader: net onder De Koog, aan de Ruijslaan, vindt u Het Maartenhuis. Drink hier koffie of thee, eet de huisgemaakte taart, soep of een broodje gemaakt van biologische ingrediënten en producten uit eigen groentetuin. U wordt geholpen door mensen met een (verstandelijke) beperking. In de winkel zijn onder andere zelf gemaakte cadeau’s te koop.

Rolstoeltoegankelijke wandelroutesBeeld van Jac. P. Thijsse bij Natuurpad Het Alloo (Ecomare)
Op Texel is een aantal wandelroutes geschikt gemaakt voor mensen met een beperking. Natuurpad Alloo tussen EcoMare en De Koog is een geïntegreerd natuurpad van 4,5 km  (de route kan worden ingekort tot 2,7 km). Het pad is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel en blinden en slechtzienden. De folder met natuurbeschrijving is in gesproken taal, braille en grootschrift te leen in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park, bij Ecomare. In het duingebied De Geul, in het zuiden van Texel, (bij de Horsmeertjes) waar zich ook één van de lepelaarskolonies bevindt, zijn twee rolstoeltoegankelijke uitkijkpunten. Meer informatie over rolstoeltoegankelijke wandelroutes vindt u op de website van het Nationaal Park Duinen van Texel.

Natuurlijk geven wij u graag meer informatie over alles wat er op Texel te zien en te beleven is.